blog-details

सिस्नु मल सिरप (Nettle Fertilizer Syrup) कसरी बनाउने र प्रयोग गर्ने

प्राकृतिक रूपमा पाइएको उत्कृष्ट मल: सिस्नु मल सिरप कसरी बनाउने र प्रयोग गर्ने

सिस्नु बोटहरू प्रायः झारपात मानिन्छन्, तर यी बोटहरू बगैंचाका लागि एक लुकेको खजाना हुन्। यसले बिरुवाको वृद्धि, उत्पादन, र स्वास्थ्यमा महत्वपूर्ण सुधार ल्याउन सक्छ। जैविक बगैंचामा रसायनको प्रयोग नगर्ने सोच राख्नेहरूका लागि सिस्नु मल एक उत्कृष्ट प्राकृतिक विकल्प हो। यस लेखमा, सिस्नु मल सिरप बनाउन र यसको सही प्रयोग गर्न सकिने विस्तृत विधि, यसका फाइदा, र यसलाई बनाउँदा ध्यान दिनुपर्ने कुराहरू उल्लेख गरिएको छ।

सिस्नु मल सिरप बनाउने विस्तृत चरणहरू

१. सिस्नु संकलन गर्नुहोस्

  • सिस्नु मल बनाउनका लागि पहिले ताजा, स्वस्थ र हरिया सिस्नु पातहरू संकलन गर्नुहोस्।
  • सिस्नुको छालामा चिलाउने प्रकृतिका कारण पन्जा लगाएर संकलन गर्नु अति आवश्यक छ।
  • सिस्नु प्रायः जंगल, खेतका किनार, र नदीनाला नजिक पाइन्छ।
  • राम्रो परिणामका लागि वसन्त ऋतु वा मनसुनको सुरुवातमा सिस्नु संकलन गर्नु उत्तम हो।

२. सिस्नु तयार गर्नुहोस्

  • संकलित सिस्नु पात र डाँठलाई सानो टुक्रामा काट्नुहोस्। यसले भिजाउने क्रममा पोषकतत्त्वहरू छिटो बाहिर निस्कन मद्दत पुर्‍याउँछ।
  • काटेका सिस्नुहरूलाई धूलो र फोहोर हटाउन हल्का पानीले पखाल्न सकिन्छ।

३. मिश्रण तयार गर्नुहोस्

  • काटिएका सिस्नुहरूलाई ठूलो भाँडो (प्लास्टिक, माटो, वा स्टेनलेस स्टीलको) मा राख्नुहोस्।
  • भाँडोमा पूर्ण रूपमा डुब्ने गरी पानी थप्नुहोस्। ट्याप वा वर्षाको पानी प्रयोग गर्दा राम्रो हुन्छ।
  • धातुका भाँडो प्रयोग नगर्नुहोस्, किनभने यसले प्रतिक्रिया गर्न सक्छ।

४. सिस्नु भिजाउनुहोस्

  • भाँडोलाई राम्रोसँग ढाक्नुहोस् तर अलिकति हावा जानसक्ने गरी।
  • सिस्नुलाई १-२ हप्ता भिज्न दिनुहोस्। यो क्रममा मिश्रणलाई बेला-बेला चलाउनुहोस् ताकि पोषकतत्त्वहरू समान रूपमा छुट्टिन सकोस्।
  • भिजाउने क्रममा गन्ध बढ्न सक्छ, त्यसैले मिश्रणलाई घरभन्दा टाढा राख्नु राम्रो हुन्छ।

५. झोल छान्नुहोस्

  • १-२ हप्ता पछि, सिस्नुको पात र डाँठ छान्न कुनै जाली वा कपडाको प्रयोग गर्नुहोस्।
  • बाँकी रहेको झोल नै पोषकतत्त्वले भरिएको सिस्नु मल हो।

६. सिरप बनाउन (वैकल्पिक)

  • यदि लामो समयसम्म प्रयोग गर्न चाहनुहुन्छ भने, छानेको झोललाई कम आँचमा उमालेर बाक्लो सिरपजस्तो बनाउनुहोस्। यसले झोललाई भण्डारण गर्न सजिलो बनाउँछ।

७. पानीमा मिलाउनुहोस् र प्रयोग गर्नुहोस्

  • सिरपलाई पानीमा मिसाएर (१ भाग सिरप र १० भाग पानी) तयार गरिएको घोल तरकारी, फलफूल, र फूलका बिरुवामा सिँचाइ गर्न प्रयोग गर्नुहोस्।
  • यसलाई बिरुवाको जरामा सिधै हाल्न सकिन्छ वा पातमा छर्कन स्प्रेयरको प्रयोग गर्न सकिन्छ।

सिस्नु मलका फाइदाहरू

पोषण प्रदान गर्दछ: सिस्नु मलमा नाइट्रोजन, फस्फोरस, पोटासियमजस्ता महत्त्वपूर्ण पोषकतत्त्वहरू पाइन्छन्, जसले बिरुवाको वृद्धिलाई तीव्र बनाउँछ।

रोग प्रतिरोधात्मक क्षमता बढाउँछ: यो मलले बिरुवालाई रोगसँग लड्न सक्षम बनाउँछ।

माटो सुधार गर्दछ: सिस्नु मलले माटोमा लाभदायक सूक्ष्मजीवहरूको संख्या बढाएर माटोको उर्वरता सुधार गर्छ।

सस्तो र वातावरणमैत्री: यो मल तयार गर्न झारपातको प्रयोग हुने भएकाले लागत न्यून हुन्छ।

सिस्नु मल बनाउँदा ध्यान दिनुपर्ने कुराहरू

  • सिस्नु संकलन गर्दा पन्जा र लामो आस्तीन लगाउनुहोस्।
  • भिजाउने क्रममा गन्धका लागि तयार रहनुहोस्। आवश्यक भए मास्कको प्रयोग गर्नुहोस्।
  • सिस्नु मलको मात्रा सन्तुलित राख्नुहोस्। अत्यधिक प्रयोगले बिरुवामा नकारात्मक असर पर्न सक्छ।

सिस्नु मलको दीर्घकालीन प्रयोगका लागि सुझावहरू

  • बाक्लो सिरप बनाएको झोललाई ठन्डा र अँध्यारो ठाउँमा राख्नुपर्छ। यसले झोललाई लामो समयसम्म प्रयोग गर्न मिल्छ।
  • झोलको बाँकी फोहोर भागलाई कम्पोस्टको रूपमा प्रयोग गर्न सकिन्छ।

निष्कर्ष

सिस्नु मल सिरप एक प्राकृतिक, जैविक उपाय हो जसले बिरुवाको वृद्धि र उत्पादनमा उत्कृष्ट सुधार ल्याउँछ। यो तयार गर्न सस्तो, सजिलो, र वातावरणमैत्री छ। आजै यसलाई आफ्नो बगैंचामा प्रयोग गरेर रसायनमुक्त तरकारी, फलफूल र फूलहरू उत्पादन गर्नुहोस्। तपाईंका अनुभवहरू साझा गर्न र थप सुझावहरूका लागि हामीलाई सम्पर्क गर्नुहोस्।